Staatsliedenbuurt

De energietransitie is een actueel onderwerp en met de crisis in de Ukraine is het nog veel actueler geworden. De rekeningen worden hoger en we beseffen ons nog veel meer dat het beter is voor iedereen als we onze wijken aardgasvrij krijgen. Dat is niet morgen al geregeld, maar hoe kun je vandaag toch al kleine stapjes ondernemen om bewuster om te gaan met het verbruik van energie en daarmee je rekening te verlagen?


In samenwerking met stadsdeel West van de Gemeente Amsterdam, vier lokale woningcorporaties en nog veel meer organisaties kregen buurtbewoners uit de Staatsliedenbuurt in Amsterdam West tips & tools om hun energierekening te verlagen. Zo konden ze bij de Greenbox een goodiebag ophalen vol met praktische gadgets en konden ze een afspraak maken met een energiecoach van stichting !Woon die thuis bij ze langskomt.

AFSPRAAK MET EEN ENERGIECOACH BEKIJK DE AFTERMOVIE

Social design tool

Greenbox

Datum

03 november - 20 november 2021

Locatie

Van Limburg Stirumplein

Waar werken we aan

Energiepakketten, Afspraken energiecoach, Greenbox, Talkshow, Energieborrel, Expositie

0

PAKKETJES UITGEDEELD

0

AANMELDINGEN ENERGIECOACH

0

BEWONERSINTERACTIES

0

ACTIVITEITEN

Hoe kunnen bewoners stapjes nemen om bewuster om te gaan met hun energieverbruik en daarmee hun rekening verlagen?

Wat is Greenbox?

Bewonersinitiatief

Greenbox in de Staatsliedenbuurt is een initiatief van Peter Siegel, een actieve en betrokken buurtbewoner uit de buurt die les geeft in duurzaamheid en op missie is voor een duurzamere wereld. In samenwerking met de woningcorporaties Ymere, Stadgenoot, Rochdale en De Alliantie, Stadsdeel West van de gemeente Amsterdam, Stichting !Woon, Eco, Thuisbaas, Oatly onder leiding van de buurtmakers van PLYGRND.city stond Greenbox 3 weken op het Van Limburg Stirumplein.


Living lab

Greenbox is een tijdelijke buurtwoonkamer in een vierkante zeecontainer waar bewoners en buurtprofessionals samen komen. Een unieke participatietool waar bewoners onder het genot van een kopje koffie, thee of warme chocomel spreken over het verlagen van hun energierekening en hun energieverbruik. Een plek waar je tips krijgt van een energiecoach, waar activiteiten plaats vinden en je jouw persoonlijke goodiebag kunt ophalen bewuster te worden over het thema duurzaamheid en de energietransitie.

Energiecoach bij je thuis

Wat doet een energiecoach?

Bij Greenbox kon je een afspraak maken met een energiecoach. Vrijwilligers die zijn getraind en worden begeleid door Stichting !WOON. De energiecoach komt bij jou langs en kijkt bij jou thuis naar het energieverbruik in de woning. Je krijgt een bespaarrapport en kunt kiezen uit handige bespaarproducten zoals radiotorfolie, led lampjes of een douchetimer. Het bezoek, het rapport en de producten zijn gratis.


Afspraak maken kan nog steeds!

Heb jij ook vragen over het besparen van energie? Maak dan snel een afspraak met een energiecoach die je kan helpen om jouw energierekening omlaag te brengen. Dat kan zomaar een paar honderd euro per jaar schelen!


AFSPRAAK MAKEN

De participatiemix

Activiteiten

Tijdens het gehele project vonden er leuke activiteiten plaats om op een speelse manier aan het thema te werken en bewustzijn te creëren. Zo kon je zelf energie opwekken door te fietsen op en energybike en aan het rad van fortuin draaien om leuke prijzen te winnen, kon je jouw creatieve ideeen achterlaten hoe jij energie bespaart, is er een fotoshoot geweest bij bewoners voor een expositie over hun energieverbruik en nog veel meer.


Feestelijke afsluiting

Op zaterdag 20 november vond er als afsluiting een energieborrel plaats, een feestelijk einde van de periode Greenbox en een mooi moment om met andere buurtbewoners de energiebesparing te vieren. Tijdens de talkshow onder leiding van buurtbewoner en theatermaker Reineke Jonker, gingen Peter Siegel (buurtbewoner en initiatiefnemer), Melanie van der Horst (stadsdeelbestuurder Amsterdam West) en Liesbeth Hendriksen (projectmanager Wonen bij Rochdale) met elkaar in gesprek.

Wil je ook een Greenbox project in jouw buurt?

Hieronder lees je een aantal ideeën waarmee je thuis energie kan besparen. Heb je zelf een idee? Deel het met de buurt!

Gemaakt met Padlet

Ken je deze organisaties?

Stichting !Woon Wil je ook energie besparen? Heb je problemen met huur, onderhoud of hoge kosten? Email voor gratis advies en hulp naar e-mail west@wooninfo.nl of bel 020 5230180


Burenhulp Westerpark is er om je te helpen met klusjes in- en rondom het huis en om een praatje mee te maken. Bel 06 8325 4089 of mail naar jette@kerkenbuurtwesterpark.nl 


Voor elkaar in West helpt je met klusjes, een social maatje, boodschappen en administratie. Mail info@voorelkaarinwest.nl of bel 0206842552 

Buurtteam Staatsliedenbuurt

Buurtteam Staatsliedenbuurt helpt je gratis met al jouw vragen over geld, gezondheid, sociaal contact, veiligheid, werk, wonen en zorg. Maak online een afspraak of bel: www.buurtteamamsterdam.nl / 020 618 49 52


Loop binnen en bezoek het Buurtteam spreekuur 

wonen: maandag 13:00 - 15:00

geld: maandag & donderdag 09.30 - 11:00

De Koperen Knoop, Van Limburg Stirumstraat 119

Wil je ook een Greenbox project in jouw buurt?

Een duurzame samenwerking met de buurt