Hoodlab Nieuwmarkt

In 2020 riep buurtbewoonster Andrea Palm het stadsdeel op om meer aandacht te schenken aan de jeugd uit de Nieuwmarktbuurt en omliggende buurten in Amsterdam Centrum Oost. Zij zag dat er in de buurt maar weinig plek is voor jongeren om met elkaar te verbinden, te ontdekken, te bewegen, zich te laten inspireren en veilig op te kunnen groeien.


In september zijn buurtbewoners bij de container van Hoodlab met elkaar in gesprek gegaan, om kennis te maken en ideeën uit te wisselen. Het gebied rondom de Nieuwmarkt hebben de omwonenden samen onderzocht. Wat zijn de wensen, kansen en waar is er plek voor de jeugd?

DOE JE MEE? DEEL JE VERHAAL

Social design tool

Hoodlab

Datum

16 september - 02 oktober 2021

Locatie

Basketbalveldje Dijkstraat

Waar werken we aan

Buurtanalyse, Fotoserie, Podcast, Schetsen voor chillplek

0

BEWONERS

0

ACTIVITEITEN

0

KOFFIE & THEE

0

HOODLAB STORIES

Hoodlab Nieuwmarkt was een feestje!

Wat waren het een ongelofelijk mooie drie weken in stadsdeel Centrum! Het was echt een feestje in de Nieuwmarktbuurt, zelfs gedurende de regenachtige dagen in de laatste week. De periode Hoodlab op de Nieuwmarkt is feestelijk afgesloten met super leuke activiteiten, zoals taart eten met toeristen, koekhappen en een DJ workshop!

Waar chillen wij dan?

Waarover kon je in gesprek?

De buurt heeft ideeën, behoeften en bezwaren voor de openbare ruimte en de programmering voor de jeugd rondom de Nieuwmarkt onderzocht. Want waar en hoe tussen alle verleidingen van toerisme, de binnenstad en de kleine ruimte die er is, groeit deze nieuwe generatie op? En welke impact heeft Corona op ze. Ook kon je over andere thema’s die er spelen in de buurt in gesprek met andere bewoners. Van donderdag 16 september tot zaterdag 2 oktober stond de Hoodlab bij het basketbalveldje op de Dijkstraat (tegenover het politiebureau).

De winnaars van de prijsvraag zijn bekend

Via Fonds voor Centrum kon er €1000 gewonnen worden voor de buurt. Zaterdag hebben vijf jongeren hun idee gepitcht en daar zijn twee winnaars uitgekomen, die gekoppeld zijn om samen hun idee uit te voeren.


Met Jacob (11 jaar) gaan jullie een sportdag organiseren, zodat iedereen in de buurt gezond blijft. Hij wil veel verschillende activiteiten aanbieden waarbij jongeren de bewoners begeleiden. Omdat de jongeren zich inzetten op de sportdag worden ze ’s avonds beloond met een dik feest! Het idee van Quinty (12 jaar). Het zal een super leuk feest worden met een DJ, disco en lekkere hapjes. Ouders zijn niet welkom ;-)

Wat zijn de next steps?

De eerste druk van het rapport ligt bij de printer en wordt binnenkort gepresenteerd aan het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Centrum. Het document is maar liefst 124 pagina’s dik! 

In het rapport wordt er teruggeblikt op de periode Hoodlab in de Nieuwmarktbuurt, komen buurtbewoners aan het woord, lees je over de bevindingen, observaties en dromen van de jongeren. Dit alles is verrijkt met de stoere foto’s van fotograaf Tommy Köhlbrugge. Geen droge kost dus!

‘Waar chillen wij dan?’, de kernvraag van het project, is door kunstenaar Louis gevisualiseerd op basis van input uit de buurt. Hij heeft een aantal visualisaties gemaakt van mogelijke plekken die gecreëerd kunnen worden. Een van de locaties die vaak is genoemd door de jongeren uit de Nieuwmarktbuurt is een chillplek op het water.

Bij Hoodlab zijn er leuke dingen te doen en ontwerp je samen aan de thema's van de buurt.

Wat is dat, Hoodlab?

Een pop-up plek voor 3 weken

Hoodlab is een combinatiewoord van neighbourhood en laboratorium. Een tijdelijke buurtplek in een opvallende zeecontainer waar er door de bewoners en buurtprofessionals wordt gewerkt aan thema's uit de buurt. Een koffiehuisje, makersplek, podcast studio en buurtwoonkamer in één. Je kan er sporten, spelen, wat lekkers drinken en elkaar ontmoeten.


Stadsdeel Centrum

Sinds 2018 werkt het team van PLYGRND.city door heel Amsterdam aan allerlei sociale en ruimtelijke projecten. Bijvoorbeeld de sport- en spelfaciliteiten in de Bijlmer, betekenisvol samenleven in de Staatsliedenbuurt en de inrichting van een nieuw park in de Rivierenbuurt. De Nieuwmarktbuurt en Burgwallen in Amsterdam Centrum is het 11e project waar Hoodlab staat. En dat is uniek! Kom je jouw stem laten horen?

ACTIVITEITENPROGRAMMA

CHECK WELKE ACTIVITEITEN ER WAREN!

Of laat je idee achter op deze digitale wall.

Gemaakt met Padlet

Over welk thema wil jij in gesprek?

HEALTH & LIFESTYLE

WERK & ONDERWIJS

KUNST & CULTUUR