Hoodlab Reigersbos

Reigersbos heeft ruim 8.500 inwoners in iets meer dan 4.000 woningen. De bevolkingssamenstelling van de buurt wordt gekenmerkt door een hoog aandeel bewoners met een niet-westerse migratie achtergrond (gemiddeld 57,5%), veel jonge kinderen (0-3 jaar) en eenoudergezinnen. De sociaal-economische positie van bewoners in Reigersbos ligt onder het Amsterdams gemiddelde en moet verbeterd worden. Met name de ouderen, kinderen, alleenstaanden moeders en ZZp’ers hebben het moeilijker in Reigersbos.

Social design tool

Hoodlab

Datum

08 mei - 15 juni 2019

Locatie

Winkelcentrum Reigersbos Amsterdam Zuidoost

Waar werken we aan

Magazine, Fotoserie, Podcast, Buurtfeest, Film, Workshop

0

Bewonersinteracties

0

Organisaties meegedaan

0

Activiteiten gehost

0

Kopjes thee & koffie

“Voor de minder validen moet alles goed bereikbaar zijn. De tegels bij kerk zijn hier en daar verzakt Graag willen ze wat hulp bij klusjes zoals in de tuin. En ook voor hen is beweging belangrijk."

De uitdaging

Reigersbos in Amsterdam Zuidoost is een ontwikkelbuurt. Dat houdt in dat de wijk achterloopt op bepaalde ruimtelijke en sociale indicatoren in vergelijking met de rest van de stad. De sociaal economische situatie van de bewoners van Reigersbos ligt onder het Amsterdamse gemiddelde. Daarentegen is Reigersbos ook een wijk met veel kwaliteiten. Het is ruim, het is groen, de markt is populair. Maar de wijk is ook verouderd zoals de openbare ruimte, de staat van bepaalde woningen en het winkelcentrum.

Impact door verbinding

De opgave is nu om van Reigersbos een aantrekkelijke, levendige, toekomstbestendige en vitale woonwijk te maken met een betere sociaal-economische positie voor de buurt en haar bewoners. Zo profiteert de wijk mee met de sterke ontwikkelingen in Amsterdam Zuidoost. Om de stem van de bewoners te horen is Hoodlab uitgenodigd om in gesprek te gaan met de bewoners over de mogelijke ontwikkelingen van de buurt in de aankomende jaren. 

Problemen

De meest terugkerende problemen zijn: Hangmannen veroorzaken overlast en een onveilig gevoel in de openbare ruimte, een grote concentratie van zorginstellingen, veel overvallen en veel zwerfafval.

Behoeften

De meest terugkerende behoeften zijn: een plek voor ontmoeting, er is weinig te doen voor jongeren, criminaliteit is aanlokkelijk.

Kansen

De meest terugkerende kansen zijn: Mensen in Reigersbos zijn gezellig en gastvrij, er zijn veel muzikale bewoners, de markt op woensdag en het groen in de buurt.