Hallo Vrijmark

Vrijmark in Almere Haven is in ontwikkeling! Gesprekken met de bewoners laten zien dat er behoefte is aan meer saamhorigheid, een sterker gevoel van veiligheid en meer te doen voor de kinderen uit de buurt. De openbare ruimte is toe aan een opfrisbeurt en op sociaal vlak zijn er voor sommige bewoners uitdagingen. 


Daarom hebben woningcorporatie Ymere, de gemeente Almere, welzijnsorganisatie De Schoor en de buurtmakers van PLYGRND.city in 2022 de handen ineen geslagen. Samen met de bewoners is er een start gemaakt met het verbeteren van de buurt richting de toekomst in een integrale straataanpak (ISA).


Vanaf donderdag 1 juni t/m zaterdag 24 juni staat er midden in het hof van huisnummer 50 / 106 een gezellige open buurtwoonkamer in een grote zeecontainer, de Hoodlab. Dit is een plek waar je elkaar kunt ontmoeten, ideeën kunt uitwisselen, koffie kunt drinken en mee kan helpen met het opknappen van de binnentuin.DEEL JOUW VERHAAL VIA DIT FORMULIER MEEDOEN? STUUR EEN MAILTJE IDEE DROPPEN OP DE WALL

Social design tool

Hoodlab co-creatielab, integrale aanpak, voorverkenning, creatieve sessies

Datum

01 februari - 31 december 2023

Locatie

Vrijmark 54

Waar werken we aan

Verbeteren binnentuin, positieve ontmoetingen, saamhorigheid, inzicht in regelingen, buurtactiviteit

0

BEWONERS

0

WONINGEN

0

NATIONALITEITEN

0

BUURT

Vanaf 1 juni staat de Hoodlab container een maand lang in de buurt. Kom je langs? Open op donderdagen, vrijdagen en zaterdagen vanaf 15.00 uur.

Samen de buurt verbeteren

Wat is Hoodlab en wat kun je er doen?

Hoodlab is een combinatiewoord van neighbourhood en laboratorium. Een pop-up plek in een opvallende zeecontainer waar er door de bewoners en buurtpartners samen wordt gewerkt aan thema's uit de buurt. De container is een combinatie van een koffiehuisje, een maakplek, studio en buurtwoonkamer in één. Zo zijn er gereedschappen, kun je er sporten, spelen, gratis koffie drinken en elkaar ontmoeten.


Waar en wanneer kan ik de container vinden?

Vanaf donderdag 1 juni t/m zaterdag 24 juni staat de Hoodlab container midden in het hofje van Vrijmark 50 / 106. Deze is bemand door een actieve groep bewoners, buurtprofessionals van Ymere, de gemeente en de Schoor en de buurtmakers van PLYGRND.city. Je kunt je aanmelden als je wilt meehelpen. Stuur Arjen dan even een berichtje via de knop.

Join de groepsapp. easy

Waar werken we aan?

De buurtthema's

Uit de voorverkenning zijn een aantal uitdagingen zichtbaar geworden waar de buurt samen aan gaat werken waaronder: het stimuleren van positieve ontmoetingen & omgangsvormen, het verminderen van overlast en vervuiling op straat en het helpen verbeteren van de positie van kwetsbare bewoners.


Het opknappen van het binnenterrein

Het hofje is van ons allemaal, maar de bewoners voelen zich er niet fijn. Het is toe aan een flinke opknapbeurt, maar het groot onderhoud staat pas over 4 jaar gepland. Toch, kan (en mag) er in het kader van de tijdelijkheid al wel iets gebeuren. Met Hoodlab gaat de buurt 4 weekenden met elkaar aan de slag om het hofje weer leefbaar en leuk te maken. Voor iedereen.

DOE JE MEE

Wat kun en wil jij doen in de Marken? Deel het hier op de digitale wall.

Gemaakt met Padlet

Groene vingers en handige Harry’s (m/v) gezocht die het leuk vinden om mee te werken aan het opknappen van het hofje.

Het programma

Samen oplossingen vinden

Het programma bestaat uit 2 delen. Het binnenterrein opknappen en de sociale thema’s uitwerken. Met deze vragen gaat de buurt aan de slag: Hoe organiseren we onszelf? Hoe gaan we als bewoners met elkaar om? Welke maatschappelijke regelingen zijn er en hoe kun je daar gebruik van maken? Wie kan en wilt er meehelpen met het opknappen van het hofje?


De openingstijden

Op vrijdag 2 juni om 18.30 uur is de opening van Hoodlab. Het lab is vervolgens gedurende 4 weken iedere donderdag - vrijdag en zaterdag geopend van 15.00 uur / 20.00 uur. Op regendagen kunnen openingstijden wijzigen. De dagen dat het lab open is werkt de buurt samen aan het binnenterrein en aan de sociale vraagstukken.

WIL JIJ ACTIEF MEEWERKEN?

KLIK HIER VOOR HET PROGRAMMA

BEKIJK WELKE ACTIVITEITEN ER ZIJN VAN 1 JUNI T/M 24 JUNI IN VRIJMARK

Besteedbaar budget

€ 20.000 voor het binnenterrein

Ymere en Gemeente Almere hebben € 20.000 budget bij elkaar gebracht om het binnenterrein te verbeteren. Daarnaast kunnen bewoners bij De Schoor geld, hulp en tools aanvragen voor activiteiten en inzet die zorgen voor meer verbinding, gezondheid en saamhorigheid. Denk bijvoorbeeld aan materialen voor een buurtfeest, springkussens, maar ook de inzet van hulpverleners.


Kindercommissie

Vrijmark is op zoek naar een kindercommissie van de buurt die de bewoners helpt om keuzes te maken. Deze commissie wordt begeleid door een aantal bewoners, Lisa van Ymere, Joyce van de Gemeente en Arjen van PLYGRND.city. Interesse in de commissie en wil je meebeslissen over de buurt? Stuur even een mailtje naar Arjen op arjen@hoodlab.nl.

HEB JIJ EEN IDEE VOOR DE BUURT? ZET HET OP DE WALL

Bekijk hier de video met de spoken word van Arjen

VRIJMARK OP DE ATLAS

DE BUURT - DIT IS JULLIE CANVAS
HIER MAAK JE HET ZODAT JIJ JE AFVRAAGT OF DIT ALMERE HAVEN WAS.


DE MARKEN IS WAAR HET GEBEURT

ACHTER ELKE DEUR WEER EEN ANDERE KLEUR BEN JE DANKBAAR VOOR WAT JE HEBT
OF VOEL JE GEVANGEN IN JE DAGELIJKSE SLEUR.


ONGEKEND IS HET VERBORGEN TALENT ACHTER HET CEMENT

SOMS MOET JE HET WEER EVEN VINDEN, MAAR WANDELEND DOOR DE HOOD ONTDEK JE WIE JE BENT EN WIE JE KENT.


WE WONEN HIER IN RIJEN

MET LIEFDE, HUMOR OF DE SFEER SOMS TE SNIJDEN
HET ZIJN GEEN MAKKELIJKE TIJDEN
MAAR NIEMAND HOEFT ZICH VOOR EEN ANDER TE VERMIJDEN...

Bij het lab zijn er leuke dingen te doen en verbeter je samen de buurt.

Wat ging er aan vooraf?

Integrale straataanpak

In 2022 is de projectgroep begonnen met integrale straataanpak (ISA). Minke van de Schoor is bij alle bewoners op de thee gegaan. Daarna heeft Arjen van PLYGRND.city het co-creatielab Greenbox neergezet, waar een groep actieve bewoners samen een schetsontwerp heeft gemaakt voor het binnenterrein. Evelien, Inass en Lisa van Ymere, hebben samen met Joyce van de Gemeente achter de schermen aan de planvorming gewerkt. 

Buurtsessies & winter BBQ

Een mooie start met deze groep

In de winter zijn er bij Greenbox verschillende groepssessies geweest met Ymere, de gemeente, de Schoor en de aanwezige bewoners. Hier zijn sociale en ruimtelijke thema’s besproken zoals achterstallig onderhoud tot veiligheid in de buurt. Onder andere bewoners zoals Marjolein, Danielle, Jamie, Chantal, Mandy, Caroline, Daphne, Leo, Danny en Nozha hebben zich actief ingezet en samen met Arjen gewerkt aan een concept voor de binnentuin. Tijdens de winter BBQ werd het succes van de buurt gevierd.

Over welk thema wil jij in gesprek?

GEZONDHEID

WERK & ONDERWIJS

FINANCIËN