Consortium Dapperbuurt

In de Dapperbuurt in Amsterdam Oost is er een grote groep jongeren die tussen wal en schip vallen. In 2019 diende Azzedine Wajgali van Stichting Native Oost een petitie in bij het stadsdeel voor een 'safe space' voor de jongeren uit de Dapperbuurt om weer te verbinden, te leren, te bewegen en te groeien. Een plek waar jongeren kunnen connecten met ondernemers, scholen en lokale instanties. Hij kreeg hulp van Marcel Menzo.


In januari 2022 heeft het consortium van De Hoodlab Foundation, Stichting Native Oost en Life Connections een subsidie toegewezen gekregen van € 94.000 euro vanuit de Regeling Integraal Maatschappeijk Initiatief van de Gemeente Amsterdam. Met deze financiële impuls werken de initiatiefnemers met jongeren in de Dapperbuurt aan communicatieve vaardigheden op weg naar werk, persoonlijk leiderschap en buurtverbinding.

WEBSITE NATIVE OOST

Social design tool

Fondsenwerver - Budgetbeheer - Monitoring - Procesbegeleiding - Coaching

Datum

01 januari - 31 december 2022

Locatie

Dapperbuurt Amsterdam Oost

Waar werken we aan

Buurtanalyse, Fotoserie, Podcast, Schetsen, Aftermovie

0

Gesprekken

0

Kopjes thee

0

Bewonersinteracties

0

Bewoners voor

Wat hebben jongeren nodig die tussen wal en schip gevallen zijn, om weer terug te komen in de maatschappij?

Over het initiatief

Jongeren in de Dapperbuurt

In de Dapperbuurt in Amsterdam Oost is een grote groep jongeren waarbij er veel problemen spelen zoals vroegtijdig schoolverlating en werkloosheid. Ze hebben moeite met het vinden van stage- of werkplekken en hangen op straat. Het gebrek aan een inspiratievolle omgeving vergroot de kans op criminaliteit en afkeer van autoriteiten, maar het leidt vooral tot weinig kansen voor hun ontplooiing.


Azzedine Wajgali

Azzedine was ook zo een jongen. Als tiener kwam hij vaak in aanraking met de politie, maar sinds enkele jaren geeft hij het goede voorbeeld. Azzedine begrijpt dat bewoners van de Dapperbuurt last ondervinden van hangjongeren. "Daarom behoefte aan een plek waar We kunnen samenkomen zonder de buurt tot last te zijn." Als oprichter van Native Oost diende hij in 2019 een petitie in bij het stadsdeel voor een safe space.

Check het item op At5

Professionele verbinding

Marcel Menzo

Life Connections van Marcel Menzo, gestart in 2011, is een onderneming actief op het gebied van business development van ondernemers die willen starten of bezig zijn met de herstructurering van hun bedrijf. Opgegroeid in de Dapperbuurt heeft Marcel heeft een sterke connectie met de jongeren, het stadsdeel en organisaties zoals Permens. Marcel heeft een sterke drive om mee te werken aan het oplossen van kansenongelijkheid.


Jongeren weer aan het werk

Om met elkaar nieuwe kansen te vinden om jongeren 'back on track' te krijgen en bewoners dichter bij elkaar te brengen inspireert Marcel met zijn ervaring en werkt hij samen met zijn netwerk. Hij brengt ondernemers en jongeren uit de buurt in contact om ze weer aan het werk te krijgen. Door middel van sport zoals hardlopen en voetbal verbindt hij jongeren met de omgeving om het vertrouwen in zichzelf terug te vinden.

"Native Oost is een stichting uit de Dapperbuurt die jongeren inspireert en activeert."

Wat vindt de buurt hiervan?

Participatie in de buurt

Stadsdeel Amsterdam Oost heeft aan PLYGRND.city gevraagd om de jongeren en de buurt met elkaar in gesprek te laten gaan over de komst van zo een mogelijke plek in de Dapperbuurt. Participatie van de buurt is belangrijk, zodat de bewoners kunnen aangeven wat hun zorgen en wensen zijn en hoe ze aankijken tegen dit initiatief. Samen hebben ze onder wat een goede locatie kan zijn voor deze hang out.


Hoodlab

In april 2021 stond het living lab Hoodlab vier weken in de Dapperbuurt. Samen zijn de jongeren met omwonenden in gesprek gegaan om kennis te maken en informatie uit te wisselen over de buurt. Bewoners hebben gesproken, gespeeld en samen gevisualiseerd hoe de 'safe space' eruit kan gaan zien en wie welke rol daarin kan en wil spelen. In het rapport kun je alles lezen over de participatie en de uitkomsten hiervan.

Samenwerken met anderen

Buurtorganisaties versterken

Native Oost concurreert niet met bestaande partijen als Dynamo en Permens, maar springt juist in het gat waar deze grotere organisaties moeilijk inkomen. De Safe Space is een huiskamer waar er leuke activiteiten zijn. Native oost gebruikt bestaande infrastructuren en tools van gemeente en organisaties. Geen traditionele hulpverleners, maar bruggenbouwers en vooral een fijne plek waar jongeren terecht kunnen.


Iedereen is welkom

Native Oost blinkt uit in het creëren van verbinding tussen jongeren en de buurt, waardoor er een hecht netwerk ontstaat. Als ervaringsdeskundigen weten zij op een laagdrempelige manier te communiceren, te activeren en te inspireren. Ze gebruiken sport & spel en samen koken & eten als middel om vertrouwen te bouwen en het gesprek over serieuze onderwerpen aan te gaan zoals veiligheid, werk en seksuele voorlichting.

Bekijk de aftermovie!

Meetbare resultaten

Met de subsidie zal het consortium meetbare resultaten laten zien die de jongeren vooruit helpen in hun reis naar werk en opleiding, persoonlijk leiderschap en buurtverbinding.


100 buurtbewoners hebben een positieve ervaring bij de safe space

30 meiden zijn aanwezig geweest bij een persoonlijk leiderschapsdag

20 jongeren hebben een sollicitatievaardigheidstraining gevolgd

20 jongeren hebben een CV gemaakt met behulp van een praktische cursus

40 jongeren zijn aanwezig geweest op een banenmarkt 

20 jongeren hun DIGI-D succesvol aan hebben gevraagd.

10 jongeren hebben geholpen bij het organiseren van een dagactiviteit voor de buurt

20 ouderen hebben zich gesteund en geholpen gevoeld door de jongeren

Lees hier het hele rapport

Podcast met Azzedine

De droom

Over 10 jaar runt Native Oost dé leukste buurthuiskamer in de Dapperbuurt waar jongeren tussen de 14 en 30 jaar hun weg vinden in de samenleving. Maar first things first. In het hier en nu is onze eerste droom dat we een succesvolle pilot draaien om de toegevoegde waarde van Native Oost aan jongeren, de buurt, het stadsdeel en netwerkpartners te laten zien. Een plek waar er met veel plezier verder kunnen ontdekken wie en wat we zijn. Tijdens Hoodlab is social designer Nikki in gesprek gegaan met Azzedine over zijn jeugd, zijn dromen en zijn plannen. Luister naar hun gesprek!

Luister de podcast hier

Hier kun je lezen wat de mensen voor ideeën hebben over de nieuwe Safe Space. Wil je nog iets toevoegen, voel je vrij om het te delen op de wall!

Gemaakt met Padlet

GALLERY

Foto's bekijken van activiteiten en buurtbewoners?

De waarden waar we voor staan bij Native Oost

Laagdrempelig

Iedereen is welkom, hier is het leuk en veilig. We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. Jouw verhaal blijft tussen ons.

Zelfvertrouwen

Jij kan alles bereiken wat je wil bereiken, we staan achter je. Wij laten je niet vallen, bij ons mag je zijn wie je bent.

Luisteren

We luisteren eerst naar de behoefte die je daadwerkelijk hebt. Wij hebben gelijke ervaringen en weten wat je doormaakt.