Consortium Dapperbuurt

In 2019 diende Azzedine van Stichting Native Oost een petitie in bij het stadsdeel voor een 'safe space' voor de jongeren uit de Dapperbuurt in Amsterdam. Een plek waar de buurt samenkomt om te verbinden, te leren, te bewegen en te groeien. Nu is de tijd daar dat het gaat komen.


Azzedine van Stichting Native Oost en Marcel Menzo van Life Connections verbinden jongeren in de Dapperbuurt in Amsterdam Oost met ondernemers, scholen en lokale instanties. Ze weten jongeren op een informele manier te bereiken, te activeren en te inspireren op weg naar hun plek in de maatschappij. De Hoodlab Foundation begeleidt dit project.


In januari 2022 heeft het consortium van De Hoodlab Foundation, Stichting Native Oost en Life Connections een subsidie toegewezen gekregen van € 94.000 euro vanuit de Regeling Integraal Maatschappeijk Initiatief van de Gemeente Amsterdam. Met deze financiële impuls werken de initiatiefnemers met jongeren in de Dapperbuurt aan communicatieve vaardigheden op weg naar werk, persoonlijk leiderschap en buurtverbinding.

WEBSITE NATIVE OOST

Social design tool

Fondsenwerver - Budgetbeheer - Monitoring - Procesbegeleiding - Coaching

Datum

01 januari - 31 december 2022

Locatie

Dapperbuurt Amsterdam Oost

Waar werken we aan

Buurtanalyse, Fotoserie, Podcast, Schetsen, Aftermovie

Kom langs bij de Safe Space van Native Oost!
Routebeschrijving

0

Gesprekken

0

Kopjes thee

0

Bewonersinteracties

0

Bewoners voor

Native Oost in de media

Als tiener kwam Azzedine Wajgali (24) vaak in aanraking met de politie. Maar sinds enkele jaren is hij een voorbeeld voor velen. Als oprichter van Native Oost diende hij in 2019 een petitie in bij de gemeente Amsterdam voor een ‘safe space’ voor jongeren in de Dapperbuurt. Inmiddels lijkt het erop dat de veilige jongerenplek er echt komt. 

Lees meer en bekijk het video item op At5.


Check het item op At5

Life Connections

Life Connections van Marcel Menzo, gestart in 2011, is een onderneming actief op het gebied van business development van ondernemers die willen starten en ondernemers die bezig zijn met de herstructurering van hun huidige bedrijfsvoering. Marcel heeft een gezamenlijke connectie met stadsdeel Oost en Native Oost om te werken aan het oplossen van kansenongelijkheid.

Jongeren weer aan het werk

Om met elkaar kansen te vinden om bewoners dichter bij elkaar te brengen inspireert Marcel en om een bijdrage te leveren aan dit project zet hij zijn netwerk van ondernemers in om jongeren weer aan het werk te krijgen. "Als oud-bewoner van de Roomtuintjes en de rolmodellen die hier groot zijn gebracht zie ik kansen dit te bewerkstelligen."

"Native Oost is een stichting uit de Dapperbuurt die jongeren inspireert en activeert."

Hoodlab in de buurt

Stadsdeel Amsterdam Oost heeft in 2021 gevraagd om de jongeren en de buurt in gesprek te laten gaan over de komst van zo een mogelijke plek in de buurt, zodat de bewoners kunnen aangeven wat ze belangrijk vinden. We hebben samen met elkaar onderzocht of het een goede locatie kan zijn voor dit initiatief.

De Roomtuintjes
In april in 2021 stond de blauwe zeecontainer van Hoodlab 4 weken bij het woonblok van de Roomtuintjes in de Dapperbuurt. Samen zijn we met omwonenden in gesprek gegaan om kennis te maken en informatie uit te wisselen over de buurt. Bewoners hebben gesproken, gespeeld en hebben samen geschetst hoe deze 'safe space' eruit kan gaan zien.


Heb je nog vragen of opmerkingen, mail dan even naar native.oost@gmail.com.

Een video impressie

Tijdens Hoodlab in de Dapperbuurt hebben we een leuke video impressie gemaakt van het project. Ben je benieuwd hoe het was?

Bekijk de aftermovie!

Wat is er uit gekomen?

Het rapport laat de uitkomsten en het proces van het project zien waar er gedurende vier weken kennis is gemaakt met de buurt, inzichten zijn verzameld over ontwikkelingen in de Roomtuintjes en de realisatie en programmering van een veilige plek voor jongeren. Dit is vertaald naar categorieën: problemen, behoeften en kansen van en voor de buurt. Op deze inzichten kan stadsdeel Oost met haar partners hun weg voortzetten in de volgende stappen in deze ontwikkeling. De buurtbewoners hebben hun stem laten horen en de energie is positief! 


Lees hier het hele rapport

Luister naar de podcast van Azzedine!

Bij Hoodlab is social designer Nikki in gesprek gegaan met Azzedine over zijn jeugd, zijn dromen en zijn plannen.


Luister naar het verhaal van Azzedine via je favoriete platform:


SPOTIFY

APPLE PODCAST

PODBEAN


Luister de podcast hier

Hier kun je lezen wat de mensen voor ideeën hebben over de nieuwe Safe Space. Wil je nog iets toevoegen, voel je vrij om het te delen op de wall!

Gemaakt met Padlet

GALLERY

Foto's bekijken van activiteiten en buurtbewoners?

Native Oost werkt samen

Native Oost concurreert niet met bestaande partijen als Dynamo en Streetcornerwork, maar springt juist in het gat waar deze grotere organisaties moeilijk inkomen. Native Oost is een huiskamer die leuke en fun activiteiten organiseert en tegelijkertijd een brug is. Native oost kan gebruik maken van bestaande infrastructuren en tools van gemeente en organisaties zoals de buurtkeuken en sportfaciliteiten. Geen traditionele hulpverleners, maar bruggenbouwers, maar vooral een fijne plek waar jongeren terecht kunnen met hun vragen.Waar we goed in zijn

Native Oost blinkt uit in het creëren van verbinding tussen jongeren met elkaar, waardoor er een hecht netwerk met sterk teamgevoel ontstaat. Als ervaringsdeskundigen weten wij op een laagdrempelige manier te communiceren, activeren en te inspireren. Een ieder fungeert als rolmodel: “Als jij het kan, kan ik het ook”. Bij Native Oost is iedereen welkom. We gebruiken sport & spel en samen koken & eten als middel om vertrouwen op te bouwen en het gesprek over serieuze onderwerpen aan te gaan als veiligheid, werk en bijv. seksuele voorlichting. 

Onze eerste droom is dat we een succesvolle pilot van 1 jaar draaien. Dan kunnen we de volgende stap maken.

Meetbare resultaten

Met de subsidie zal het consortium meetbare resultaten laten zien die de jongeren vooruit helpen in hun reis naar werk en opleiding, persoonlijk leiderschap en buurtverbinding.

100 buurtbewoners hebben een positieve ervaring bij de safe space
30 meiden zijn aanwezig geweest bij een persoonlijk leiderschapsdag

20 jongeren hebben een sollicitatievaardigheidstraining gevolgd

20 jongeren hebben een CV gemaakt met behulp van een praktische cursus

40 jongeren zijn aanwezig geweest op een banenmarkt 

20 jongeren hun DIGI-D succesvol aan hebben gevraagd.

10 jongeren hebben geholpen bij het organiseren van een dagactiviteit voor de buurt

20 ouderen hebben zich gesteund en geholpen gevoeld door de jongeren

De waarden waar we voor staan bij Native Oost

Laagdrempelig

Iedereen is welkom, hier is het leuk en veilig. We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. Jouw verhaal blijft tussen ons.

Zelfvertrouwen

Jij kan alles bereiken wat je wil bereiken, we staan achter je. Wij laten je niet vallen, bij ons mag je zijn wie je bent.

Luisteren

We luisteren eerst naar de behoefte die je daadwerkelijk hebt. Wij hebben gelijke ervaringen en weten wat je doormaakt.

De droom

De droom is dat Native Oost over 10 jaar dé leukste buurthuiskamer is op een vaste locatie in de Dapperbuurt in Amsterdam Oost waar jongeren tussen de 14 en 30 jaar hun weg vinden in de samenleving. Maar first things first, In het hier en nu is onze eerste droom dat op 1 juli de containerhuiskamer in de Roomtuintjes live is waar we een succesvolle pilot van 1 jaar draaien, om de toegevoegde waarde van Native Oost aan jongeren, de buurt, het stadsdeel en de netwerkpartners te laten zien. Een plek waar er met veel plezier activiteiten worden ondernomen en we verder kunnen ontdekken wie en wat we zijn.

Naar Instagram

Oost-Online

Een jaar geleden maakte sport- en activiteitenbegeleider Azzedine (24) tijdens een stadsdeelvergadering in heldere bewoordingen duidelijk wat in Oost ontbreekt: mogelijkheden voor jongeren. Azzedine stelde zich voor aan de buurt. Andere jongerenwerkers, buurtbewoners en stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter waren ook aanwezig. Wil je lezen hoe het Native Oost in het afgelopen jaar is vergaan? Lees het terug op Oost-Online.


Naar Oost-Online