De Staatsliedenbuurt is gelegen in het gebied Westerpark in Amsterdam West en telt 13.000 inwoners verspreid over 8.000 woningen. De buurt is ogenschijnlijk welvarend, met hoge huizenprijzen, tweeverdieners met kinderen en een levendig straatbeeld. Toch, als je goed kijkt zie je dat er meer aan de hand is onder het oppervlak. Zo zie je dat bepaalde bewonersgroepen weinig contact met elkaar hebben, zie je allerlei bewoners met een lage SES (sociaal economische status) en ervaart de buurt overlast van jongeren die zich zichtbaar vervelen.
Social design tool
Hoodlab
Datum
19 augustus - 26 september 2020
Locatie
Van Beuningenplein Amsterdam West
Waar werken we aan
Magazine, Fotoserie, Podcast, Buurtfeest, Film, Workshop
0
Bewonersinteracties
0
Organisaties meegedaan
0
Activiteiten gehost
0
Kopjes thee & koffie
“Mensen die bij elkaar in de buurt wonen hoeven niet perse ook samen met elkaar in gemeenschap te leven. Daar is meer zorgvuldige aandacht voor nodig.”
Wat is de reden dat Hoodlab precies in de Staatsliedenbuurt is neergedaald? Het gebied Westerpark kent haar uitdagingen op het gebied van jeugd, gentrificatie en programmering. Zo moeten jongeren bereikt worden en het vertrouwen gewonnen voor een goede start en kansengelijkheid. Is er verdeeldheid tussen bepaalde bewonersgroepen. En moet het Van Beuningenplein er voor zorgen dat er positieve interacties tussen bewoners zijn en mensen zich veilig voelen in de buurt.
Volgens projectleider Anna is de grote opdracht om de Staatsliedenbuurt een plek te laten zijn waar bewoners betekenisvol en met plezier met elkaar samenleven. Een plek waar verschillen kleiner worden in plaats van groter, waar mensen elkaar weten te vinden en met elkaar in gesprek gaan. Het inzetten van de Hoodlab is een mooie manier om professionals op een andere manier kennis te laten maken met de buurt en haar bewoners. De gesprekken met de bewoners zijn vertaald naar hoofdcategorieën: problemen, behoeften en kansen.
De meest terugkerende problemen zijn: overlast, gentrificatie, huidige staat van het Van Beuningenplein en kleine programma aanbod.
De meest terugkerende behoeften zijn: herprogrammering van DOCK, redesign van het interieur en exterieur van DOCK, meer samenwerken met gemeente en een facelift van het Van Beuningenplein.
De meest terugkerende kansen zijn: inclusieve activiteiten, enthousiaste bewoners, een facilitator tussen bewonersgroepen en urban exploring, wandelend of fietsend de buurt ontdekken.
Vrijmark 01-02-2023 Vrijmark 54 Recent hoods
Vrijmark in Almere Haven is in ontwikkeling! Gesprekken met de bewoners laten zien dat er behoefte is aan meer saamhorigheid, een sterker ge...
Foundation 01-01-2022 Amsterdam | Paramaribo Active labs
In het leven moet je kansen grijpen, maar je moet ze ook krijgen. Het is de combinatie die je vooruit zal helpen om te komen waar je wilt zi...