Hoodlab Banne Zuid

Hoodlab stond in oktober 2021 in Banne Zuid, vlak naast het nieuwe winkelcentrum, in Amsterdam Noord. Bij de container van Hoodlab zijn ideeën en kennis uitgewisseld over nieuwe initiatieven voor het gebied rondom het winkelcentrum van De Banne. Als onderdeel van het realiseren van een vernieuwde omgeving (placemaking) rondom het Parlevinkerpad gingen de bewoners met elkaar in gesprek. Hierbij stonden niet alleen volwassen bewoners, maar ook de ondernemers uit het winkelcentrum en de jongeren uit de buurt centraal.

Social design tool

Hoodlab

Datum

07 oktober - 16 oktober 2021

Locatie

Winkelcentrum Banne

Waar werken we aan

Fotoserie, Visualisatie, Streetart

0

Bewoners

0

IDEEEN

0

KOPJES KOFFIE & THEE

0

STUKS FRUIT

Wat stond er op het programma?

VISUALISATIE

Op donderdag 14 oktober zijn de eerste ideeën vanuit de buurt door kunstenaar Louis op een groot doek geschetst.


FOTOREPORTAGE

Fotograaf Tommy Köhlbrugge heeft op vrijdag 15 oktober een fotoserie van verschillende bewoners uit de buurt gemaakt.


COMMUNITY ART

Er is op vrijdag 15 oktober door 45 bewoners van alle leeftijden gewerkt aan een community art project op de muur van het oude apothekershuisje. Door de buurt en voor de buurt!


De resultaten

Maar liefst 378 bewonersinteracties en 88 ideeën. De thema's die naar voren kwamen uit de input van de buurt zijn: Sport, Activiteiten & Events, Groen, Een plek , Speeltuin, Vuilnis, Kunst & Cultuur, Verkeer, Ouderen, Licht, Veiligheid, Eten en Wonen. De Gemeente & de woningcorporaties Eigen Haard & Rochdale hebben alle ideeën doorgenomen en gekeken naar de haalbaarheid en de randvoorwaarden.


Er is een verdeling ontstaan van blauwe, oranje & rode ideeën. De blauwe ideeën vallen binnen de randvoorwaarden en het aangegeven gebied in Banne Zuid. De oranje ideeën hebben meer uitleg nodig, komen later in de tijd of in een andere buurt, of zijn er al. De rode ideeën vallen niet binnen de randvoorwaarden of binnen de kostenplaats van het buurtmaken budget.

De terugkomdag

  • de 88 ideeën die zijn bedacht door mensen uit de buurt zijn gepresenteerd

  • de ideeën zijn verdeeld over thema’s die zichtbaar zijn gemaakt op de muur

  • er is gevraagd: hoe nu verder? hoe maken we keuzes?

  • de bewoners geven aan dat stemmen / nummeren de beste volgende stap is

  • volgens de bewoners moet het geld beheerd worden door een bestuur/commissie van bewoners

  • er zijn 5 bewoners opgestaan die een rol willen aannemen voor het bestuur: Rayan, Jos, Rachid, Fatima & Mounia

  • de aanwezige bewoners hebben hun stem uitgebracht op de beste ideeën

Er is dus een krachtige groep bewoners opgestaan en de eerste stappen om van ideeën naar actie te komen zijn gezet. Binnenkort komt het vervolg!

Praat en kijk mee over de buurt op deze digitale wall.

Gemaakt met Padlet

Over welk thema wil jij in gesprek?

GROEN & OMGEVING

SPORT & BEWEGEN

KUNST & CULTUUR

Bij Hoodlab zijn er leuke dingen te doen en ontwerp je samen aan de thema's van de buurt.

Wat is dat, Hoodlab?

Een pop-up plek voor 2 weken

Hoodlab is een combinatiewoord van neighbourhood en laboratorium. Een tijdelijke buurtplek in een opvallende zeecontainer waar er door de bewoners en buurtprofessionals wordt gewerkt aan thema's uit de buurt. Een koffiehuisje, makersplek, podcast studio en buurtwoonkamer in één. Je kan er sporten, spelen, wat lekkers drinken en elkaar ontmoeten.


Stadsdeel Noord

Sinds 2018 werkt het team van PLYGRND.city door heel Amsterdam aan allerlei sociale en ruimtelijke projecten. Bijvoorbeeld de sport- en spelfaciliteiten in de Bijlmer, betekenisvol samenleven in de Staatsliedenbuurt en de inrichting van een nieuw park in de Rijnbuurt. Banne in Stadsdeel Noord is de 12e buurt waar het lab staat. Er is bijna 40.000 euro gereserveerd. Kom je jouw idee delen en waarmaken met de buurt?